Nollsuicid

Stöd för deprimerade, information om akuthjälp för dig som bär på självmordstankar, efterlevandestöd samt information för suicidprevention. Hur orkar man leva vidare när det är som mörkast? Var man hittar hjälp när man mår som sämst? Hur överlever man när en anhörig tagit sitt liv?

Alkohol och depression II

Kategori: Fakta kring depression





När ska jag börja oroa mig för att jag har ett alkoholproblem?

Det finns ett antal tumregler som hjälper en att avgöra om man har alkoholproblem, några exempel är om man:

  • Använder alkohol för att försöka fly från bekymmer och problem
  • Använder alkohol för att sova
  • Dricker varje dag
  • Börjar uppleva spriten som en av de viktigaste sakerna i livet
  • regelbundet dricker ensam
  • Blir rekommenderad av vänner att dricka mindre
  • Blir irriterad när folk kritiserar ens drickande
  • Har skuldkänslor för sitt drickande
  • Behöver ett glas på morgonen för att orka med världen
  • Känner sig skakig på morgonen efter att ha druckit kraftigt
  • Inte kan minnas vissa perioder då man har druckit
  • Haft problem på jobbet på grund av alkohol

Hur behandlar man alkoholproblem och depression?

Många av symtomen hos människor som dricker kraftigt liknar depressionssymtom, till exempel trötthet, sömnstörningar, dålig aptit och låg energinivå. De här symtomen beror helt enkelt på stort alkoholintag, vilket gör det svårt att avgöra om en person lider av alkoholproblem med depression, eller bara alkoholproblem.

Situationen kompliceras ytterligare av att kraftigt alkoholintag kan leda till depression. Därför brukar man behandla alkoholproblemet först, och se om depressionen blir bättre. Om den inte blir det sätter man in specifik behandling mot depression. Behandling med ett antidepressivt medel av typen SSRI (selektiv serotoninåterupptagshämmare) kan förbättra både depression och alkoholproblem. Detta kan tyda på en gemensam orsak för de två störningarna.

Ibland kan ett kraftigt och långvarigt drickande orsaka en allvarlig risk för sjukdom i samband med att man slutar dricka. Det kan då finnas behov av abstinensbehandling. Detta innebär att patienten helt slutar inta alkohol, vilket vanligtvis kompenseras med mediciner för att förebygga abstinenssymtom (skakningar, ångest, svettningar, illamående, delirium tremens m.m.) samt återställa en eventuellt rubbad vitaminbalans.

Vid delirium tremens blir personen desorienterad, vet inte var den är eller vilken dag det är och har svårt att känna igen andra människor. Även hallucinationer och vanföreställningar, med rädsla för vissa situationer och människor, uppträder.

Stöd och rådgivning används för att hjälpa patienter att uppnå nykterhet. Här kan mer strukturella psykologiska behandlingsformer vara till nytta, till exempel kognitiv beteendeterapi.

Ibland kan mediciner hjälpa en person med alkoholproblem, till exempel disulfiram och acamprosate. Disulfiram kan hjälpa patienten att avhålla sig från alkohol eftersom det framkallar en obehaglig och potentiellt farlig reaktion om patienten dricker. Acamprosate kan bidra till att minska suget efter alkohol. Det är viktigt att tänka på att de här medicinerna bara hjälper om patienten är motiverad att sluta med alkohol och ska användas i kombination med andra behandlingsinsatser.

 

Information från Netdoktor.se

Kommentarer

  • abc säger:

    Ibland kan jag nästan förstå varför man tar till alkohol, men ändå inte. På ett sätt dövar det nog smärtan och ångesten, men sen så är det bara ett sätt att förlänga lidandet.

    2009-09-07 | 21:39:10

Kommentera inlägget här: