Nollsuicid

Stöd för deprimerade, information om akuthjälp för dig som bär på självmordstankar, efterlevandestöd samt information för suicidprevention. Hur orkar man leva vidare när det är som mörkast? Var man hittar hjälp när man mår som sämst? Hur överlever man när en anhörig tagit sitt liv?

Bedrövlig sjukvård

Kategori: Allmänt

Jag vet inte hur många kommentarer jag fått sedan jag startade denna blogg för snart tre år sedan om hur urusel den svenska sjukvården är. Långa väntetider (när tid är det sista man har när någon mår riktigt dåligt), okunnig personal och dålig uppföljning

Har en i min närhet som är djupt deprimerad. Hen sökte akut hjälp i december och förklarade att hen hade svåra självmordstankar och planerat att ta sitt liv företalet gånger. Nu är det mars och personen har fortfarande inte fått någon hjälp utan blev ordinerad promenader - PROMENADER?! Det finns inte en läkare i detta landet som skulle ordinera en cancersjuk som riskerar att gå bort att promenera. Nej! Hade det varit cancer hade de satt igång en omedelbar utredning och flertalet behandlingsformer, gjort efterkontroller och säkerställt att cancern besegrades. När skall sucidnära personer få samma bemötande och vård?

Jag är sällan upprörd, det krävs mycket för att komma under skinnet på mig - men detta gör mig riktigt förbannad! Det krävs att man är frisk för att man ska orka strida för att få den behandling man behöver - Orimligt och oacceptabelt!

Det är just därför anhöriga till sucidnära personer måste finnas, stötta och strida för att sin älskade skall få rätt och omedelbar vård.

Den omnämnda personens läkare har fått ett samtal och fått förklarat för sig att detta är under all kritik.

Kommentarer

 • Babyborderline säger:

  Kan bara skriva under. BEDRÖVLIG SJUKVÅRD, BEDRÖVLIG PSYKVÅRD. Det är människor det handlar m. Som ett dåligt skämt. Orimligt och oacceptabelt som du säger, men hur ska vi påverka, vad ska vi göra för att få dem att lyssna?

  2012-03-13 | 00:15:42
  Bloggadress: http://babyborderline.wordpress.com
 • Min berättelse säger:

  Psykvården i Sverige är ett stort skämt. Jag kan inte räkna till alla gånger jag har blivit "misshandlad" av vården. De få gånger som jag har berättat för andra vad som hänt tror dom att jag hittar på och ljuger - för så illa kan det inte vara. Inte i Sverige! Men det är fruktansvärt!

  Och det är ju inte konstigt att köerna in i vården är så otroligt långa om de som faktiskt är inne - inte får någon hjälp!  Det måste verkligen bli en ändring - NU!

  2012-03-28 | 21:45:46
  Bloggadress: http://minberattelse.wordpress.com/
 • Ulrika säger:

  Mm, min dotter blev ordinerad att äta på rätt tider och att röra på sig. Hon är död nu. Hon tog sitt liv i november 2008. Carro, min dotter, var då 18 år.  Du skriver bra. Tack för att du delar med dig! Kram

  2012-05-18 | 12:20:46
  Bloggadress: http://ninjasoul.blogg.se/
 • Tristessa säger:

  Hej, jag hamnar visst i en rad av bloggar i natt från en till en annan. Jag håller med dig i din text, jag tycker psykvården är flera år efter den andra somatiska i sin utveckling. Det är lite som att bara ge antibiotika på måfå utan att veta vilken bakterie det är eller om det ens är en, som att bota blodförgiftning med att hoppas det är över i morgon efter en ordentlig måltid. Som att tro att allt går över om "man skärper sig och gör något - ut och går". Som att det räcker med förvaring inte högspecialiserad vård.

  Psykvården känner sig överbelastad men jag undrar om de aldrig har funderat på om det är för att de sällan botar någon, går in och hjälper till ordentligt på högsta bästa effektivaste professionellaste nivå, som om du fått hemskaste brännskadan och vårdas i respirator med kraftfullaste hjälpen!!! Det är vård det!!

  2012-05-28 | 02:23:51
  Bloggadress: http://tristessan.wordpress.com

Kommentera inlägget här: