Nollsuicid

Stöd för deprimerade, information om akuthjälp för dig som bär på självmordstankar, efterlevandestöd samt information för suicidprevention. Hur orkar man leva vidare när det är som mörkast? Var man hittar hjälp när man mår som sämst? Hur överlever man när en anhörig tagit sitt liv?

Bedrövlig sjukvård

Kategori: Allmänt

Jag vet inte hur många kommentarer jag fått sedan jag startade denna blogg för snart tre år sedan om hur urusel den svenska sjukvården är. Långa väntetider (när tid är det sista man har när någon mår riktigt dåligt), okunnig personal och dålig uppföljning

Har en i min närhet som är djupt deprimerad. Hen sökte akut hjälp i december och förklarade att hen hade svåra självmordstankar och planerat att ta sitt liv företalet gånger. Nu är det mars och personen har fortfarande inte fått någon hjälp utan blev ordinerad promenader - PROMENADER?! Det finns inte en läkare i detta landet som skulle ordinera en cancersjuk som riskerar att gå bort att promenera. Nej! Hade det varit cancer hade de satt igång en omedelbar utredning och flertalet behandlingsformer, gjort efterkontroller och säkerställt att cancern besegrades. När skall sucidnära personer få samma bemötande och vård?

Jag är sällan upprörd, det krävs mycket för att komma under skinnet på mig - men detta gör mig riktigt förbannad! Det krävs att man är frisk för att man ska orka strida för att få den behandling man behöver - Orimligt och oacceptabelt!

Det är just därför anhöriga till sucidnära personer måste finnas, stötta och strida för att sin älskade skall få rätt och omedelbar vård.

Den omnämnda personens läkare har fått ett samtal och fått förklarat för sig att detta är under all kritik.

Läste mina egna ord

Kategori: Hopp

I det senast inlägget här på bloggen skrev jag om Emma Igelström som medverkade i tv3:s serie Det blir bättre. Jag var inne på hennes blogg och läste idag och hon skrev några rader som jag bara måste dela med er.

"Alla ni som skriver och berättar hur mycket ni känner igen er själva i min historia men ännu inte vågat be om hjälp, GÖR DET! Det är inte farligt. Tvärtom. Det är skönt när någon tar handen och hjälper en in på rätt väg. Det är inget misslyckande, det krävs mod att våga lämna över. Hur mycket jag än skulle vilja hjälpa var och en av er är jag oförmögen. Jag är ingen läkare, ingen terapeut. Det enda jag kan göra för att hjälpa är att berätta min historia. Genom den hoppas jag att fler vågar välja livet!"

Att må dåligt är inget tecken på svaghet - det är ett tecken på att du tvingats vara för stark FÖR länge. Det finns fler människor än du tror runt omkring dig som älskar just dig och vill finnas för dig. Men för att de skall kunna det krävs det att du talar om hur det faktiskt är.