Nollsuicid

Stöd för deprimerade, information om akuthjälp för dig som bär på självmordstankar, efterlevandestöd samt information för suicidprevention. Hur orkar man leva vidare när det är som mörkast? Var man hittar hjälp när man mår som sämst? Hur överlever man när en anhörig tagit sitt liv?

Ny lag: ”Hets till självmord”

Kategori: Vad är på gång?

 

Nu vill föreningen Psykisk hälsa att regeringen utreder om det kan bli olagligt att uppmana till självmord. Föreningen föreslår de nya lagarna ”hets till självmord” och ”vållande till självmord”. Rapporten ska vi lämna till socialminister Göran Hägglund som själv är tveksam till en lag, inte minst på grund av yttrandefriheten. Han menar vidare att det troligtvis en svår väg att gå och att det gäller att inte ha någon övertro på lagstiftning.

 

****

Förslaget på en lagstiftning i frågan skapar en välbehövlig debatt.

Personligen tycker jag att det är dax att politikerna "makes a statement".

Jag kan inte förstå hur det kan vara olagligt för en person att uppvigla en person att döda en annan men att det kan vara ok att uppmuntra en person att ta sitt eget liv.

****

Vad tycker ni?

Kommentarer

  • helene säger:

    Håller med dig! Även om lagen skulle bli lite ihålig så är det en markering. Det finns så mycket annat som det finns lagar om även om de sällan används osv. Jättebra att detta 'obekväma' ämne kommer på tapeten!

    2011-06-21 | 18:50:29
    Bloggadress: http://vsmis.dinstudio.se

Kommentera inlägget här: