Nollsuicid

Stöd för deprimerade, information om akuthjälp för dig som bär på självmordstankar, efterlevandestöd samt information för suicidprevention. Hur orkar man leva vidare när det är som mörkast? Var man hittar hjälp när man mår som sämst? Hur överlever man när en anhörig tagit sitt liv?

Hur hanterar du ångest?

Kategori: Allmänt

 

 

Först vill jag säga att ångest är en naturlig del av livet. En reaktion från kroppen. Ångesten kan dock kännas outhärdlig för många. Känner du att du inte klarar av att hantera dem skall du alltid ta kontakt med läkare, psykolog eller någon annan som kan hjälpa dig. Du är inte ensam i det du känner och upplever. Du kan bli fri från din ångest och du skall söka hjälp om plågas av ångest. 

 

En terapeut lär patienten att börja lyssna inåt och känna efter vad han känner och vill. Patienten blir mer och mer äkta och sann mot sig själv, men kan också bli mer besvärlig för omgivningen, eftersom han inte försöker vara tillags längre.

 

Genom att få kontakt med sina känslor kan man tillfälligt känna större ångest, men efteråt känner man istället större lugn.

 

 Du själv försöka identifiera dina känslor. Gör så här:

 

  1. Passa på när du mår psykiskt dåligt.
  2. Ligg ner i ett tyst rum och blunda.
  3. Då kommer du antagligen att känna ett starkt obehag.
  4. Detta obehag kan stegras till det outhärdliga, om du stannar kvar i känslan. Men koncentrera dig ändå på den obehagliga känslan. Då kommer du så småningom att bli mer och mer medveten om vad du verkligen känner.
  5. Exempel på instängda känslor är oro, avsky, trötthet, stress, tristess, skam, vrede, rädsla och sorg.
  6. Obehaget kan kännas farligt, men det är de instängda känslorna som kan vara farliga, inte de medvetna och upplevda.
  7. Låt ångestkänslan breda ut sig och ha en intensiv kontakt med den.
  8. Inom en kvart har antagligen den obehagliga känslan försvunnit, och du har blivit medveten om vad du behöver göra för att börja lösa dina problem.
TVEKA INTE SÖKA PROFESSIONELL HJÄLP om du känner att du inte klarar av din situation!

Info från: www.web4healt. info 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: