Nollsuicid

Stöd för deprimerade, information om akuthjälp för dig som bär på självmordstankar, efterlevandestöd samt information för suicidprevention. Hur orkar man leva vidare när det är som mörkast? Var man hittar hjälp när man mår som sämst? Hur överlever man när en anhörig tagit sitt liv?

Ett självmordsfritt Sverige, WNS förslag

Kategori: Fakta kring suicid


Visionen: Ett självmordsfritt Sverige

Hur kommer vi dit? Här är konkreta förslag:


  1. Bryt den kollektiva tystnaden. Våga tala om självmord.
  2. Anta ett nationellt program för utveckling av suicidprevention, anta en noll-vision och anslå medel för att genomföra detta.
  3. Skapa lokala suicidpreventiva team, utbilda dem, ta fram handlingsplaner.
  4. Utbilda lärare och elever i livskunskap, utveckla skolhälsovården och se till att suicidprevention ingår i utbildningen av vårdpersonal, lärare, polisen, räddningstjänsten, socialtjänsten m.fl.
  5. Höj kvalitén på vården för suicidala patienter och deras närstående. Satsa stort på utbildning av terapeuter, som bedriver evidensbaserad psykoterapi samt jämställ tillgänglighet och ekonomi för sådan psykoterapi med övrig sjukvård.
  6. Förebygg ångest, stress och depression genom att låta det goda samtalet genomsyra arbetsplatserna.
  7. Lär av goda exempel både inom och utom landet.
  8. Minska olika former av människors utanförskap beroende på exempelvis etnicitet men också psykisk sjukdom och missbruk.
  9. Höj det statliga anslaget till forskning om suicidprevention så att det anpassas till problemområdets storlek och utveckling.
  10. Ge Riksförbundet SPES och de regionala suicidpreventiva nätverken ett rejält ekonomiskt stöd.

    Se WNS hemsida

Kommentarer


Kommentera inlägget här: