Nollsuicid

Stöd för deprimerade, information om akuthjälp för dig som bär på självmordstankar, efterlevandestöd samt information för suicidprevention. Hur orkar man leva vidare när det är som mörkast? Var man hittar hjälp när man mår som sämst? Hur överlever man när en anhörig tagit sitt liv?

Okunskap i debatt kring suicid

Kategori: Allmänt

...
I jag läste debatten på aftonbladet kring Mari-Louise som nyligen dog i suicid (jag skrev om händelsen här)
Kommentarer likt denna får mig att rysa.
Samtidigt som det gör mig så ont i hjärtat vilken okunskap som råder.

karolinel, 65 år, Idag 16:15
är det inte dags att nyansera denna följetong? Här ser vi en glad kvinna med sitt barnbarn? Bara det, skulle väl ha fått henne att vilja leva? Det säger en hel del om hela hennes situaion. En människa som förmodlingen gått med dessa tankar mycket länge. Och Varför, begärde hon inte pension? Det får man ju vid 61 om man så önskar! Hur många av er som nu enbart fokuserar på regeringen fel, har tankar på att begå självmord? Ärligt! Många kommer att känna . aldrig, det löser sig... Det är det friska . Allt annat är sjukligt. Liksom alla andra sjukdomar man kan drabbas av. Seriöst, verkligen hur många är beredd att dö för en så världslig sak, när man som M-L har vuxna barn och barnbarn? Jag är säker på att de skulle bistå med ekonomin tills det blev utrett att få sjukpension. Och återigen, varför ansökte hon inte om allmän pension?

Någon annan kände som jag och replikerade.

Fado, 45 år, Sundbyberg, Idag 16:39
karolinel, 65 år, Idag 16:15 Du, liksom många andra, vet inte vad depression innebär. Det gör att man glömmer allt det goda i livet. En deprimerad person måste man handskas mycket försiktigt med. Läs på och återkom med ett mer upplyst inlägg.

Håller med helt och fullt
Okunskap och åter okunskap!
...
Ingen som inte haft cancer skulle få för sig att uttala sig om hur svårt och plågsamt det är eller inte är.
Men många tycker sig kunna veta hur det är att vara djupt deprimerad utan att själva varit det....
...
Det ter sig väldigt märkligt för mig.

Kommentarer

 • syster säger:

  Usch. Ryser när jag läser. Vilken OKUNSKAP!!! Håller helt med dig!  KRAM

  2010-01-26 | 11:08:30
 • Fulica Atra säger:

  Äntligen tar svt upp det svåra och tabuerade ämne som suicid och visar att ett besked från försäkringskassan faktiskt kan leda fram till ett suicid (Uppdrag Granskning). I programmet Debatt i uttalade sig Svante (försäkringsdirektör) att det inte var troligt att just beskedet från FK - om att inte få beviljad sjukersättning - var orsaken. Personen var ju deprimerad och deprimerad människor tar livet av sig ibland. Det är den rådande inställningen och kunskapen om suicid hos många individer (även läkare).  Inom suicid forskningen har man studerat uppkomsten av suicidtanker på ett systematiskt sätt (källa Jan Beskow). Just genom att utsätta patienter i friskt skede för stimuli som musik, eller sorgsna filmer. Då visar det sig att personer som alltid varit friska blir sorgsna för att det är normalt att man blir det. Personer som haft en depression och utan suicidtankar de blir också sorgsna. Men personer som haft suicidtankar i samband med depression de får tillbaka sina suicidtankar även fast de i inte är deprimerade just då. Det man tidigare har tänkt ut är det bara att haka på. Det här är väsentligt eftersom de tre viktigaste riskfaktorerna för ett suicid är: psykisk sjukdom, 95% av alla som tar sitt liv har någon psykisk störning. En annan viktig riskfaktor är någon form av alkohol eller droger. En tredje och den viktigaste riskfaktor är just detta att man utvecklar sin suicidalitet. Man tänker sig in i suicidtankarna att man gör en suicidplan som kan triggas och utlösas väldigt lätt. Och det har lett till uppfattningen att man kan se många suicidhandlingar som psykiska olycksfall. Därför att det är så pass lite som behövs, ganska banala omständigheter som kan utlösa katastrofer. Och vi har någon slags uppfattning att katastrofer utlöses av stora händelser. Men jämför vi med om du kör bil och plötsligt kommer det en kurva, det behöver bara vara lite halka, lite för hög hastighet flera orsaker sammanträffar för att det skall leda till en katastrof. En olyckshändelse!

  Små orsaker kan utlösa stora katastrofer och det beror på att marken är förberedd. Andra riskfaktorer är kränkning, kroppslig sjukdom. Tidigare har man trott att de här riskfaktorerna, riskprocesserna hos särskilt känsliga personer resulterar i suicidhandlingar. Nu vet suicidforskare snarare att det är så att de här processerna resulterar i en stor mängd människor med hög risk för att göra en suicidhandling, men att själva suicidhandlingen sedan utlöses av helt andra faktorer, som ofta kan vara väldigt enkla och banala som att man lyssnar på en viss sorts musik.

  Slutsats ett besked från FK kan trigga och därmed orsaka suicid.

  2010-01-26 | 12:05:23
  Bloggadress: http://newfulicaatra.blogspot.com

Kommentera inlägget här: