Nollsuicid

Stöd för deprimerade, information om akuthjälp för dig som bär på självmordstankar, efterlevandestöd samt information för suicidprevention. Hur orkar man leva vidare när det är som mörkast? Var man hittar hjälp när man mår som sämst? Hur överlever man när en anhörig tagit sitt liv?

Denna okunskap

Kategori: Allmänt

Blir väldigt bekymrad när jag läser de oerhört tragiska "nyheten" på Aftonbladets hemsida om den unga flicka som hittats död. Polisen misstänker brott och tror inte som tidigare att det rör sig om ett självmord. Vad som är gör mig upprörd är pappans förklaring om varför det flickan inte kan ha dött i suicid - "hon var en så stark tjej". Som så många tror han felaktigt att depression/suicid är det tecken på svaghet. Hur kan detta vara den allmänna uppfattningen i Sverige 2012? Varför har vi inte kommit längre?

Suicid är INTE ett tecken på svaghet! Det är ett tecken på att man tvingats vara stark för länge. En konsekvens av vårdens misslyckande, en följd av att vi lever i ett samhälle där man inte skall tala om att man mår dålig utan "hålla skenet uppe". Och uttalanden som detta visar på hur stor okunskapen fortfarande är och hur mycket det finns kvar att göra.

Sagt det förr, säger det igen - man tar inte sitt liv - man dör i suicid. Det har inget att göra med hur stark man är eller tidigare har varit - suicid är en sjukdom och utan rätt behandling så kan man dö, precis som man kan dö av andra dödliga sjukdomar.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: