Nollsuicid

Stöd för deprimerade, information om akuthjälp för dig som bär på självmordstankar, efterlevandestöd samt information för suicidprevention. Hur orkar man leva vidare när det är som mörkast? Var man hittar hjälp när man mår som sämst? Hur överlever man när en anhörig tagit sitt liv?

Internetsidor och suicid

Kategori: Allmänt

 

 

 

 

ki:s hemsida ställs fyra frågor till Gergö Hadlaczky om självmord och internet.

 

- Det är svårt att studera men troligen har det både positiva och negativa effekter. Å ena sidan kan internet underlätta kontakten med andra och minskar på så vis känslan av att man är ensam om sina problem. Å andra sidan finns risken att en hälsosam internetanvändning övergår till ett beroende och dessutom vet vi att det förekommer en hel del kränkningar och mobbning via internet.

Hur kan internet användas för att förhindra självmord?

- Genom att informera om självmordspreventiva metoder och bidra till ett öppnare klimat kring frågor om psykisk hälsa. Men få av de hemsidor som handlar om självmordsprevention är anpassade till unga, något som SUPREME-projektet vill ändra på. Huvudsyftet är att engagera friska unga människor i självmordsprevention och främjande av mental hälsa, och att dessutom ge stöd till de som behöver det.

Finns risk för att internet kan förstärka självmordsbeteenden?

- Det finns vissa internetsidor som innehåller utförlig information om hur man kan ta sitt liv samtidigt som de uppmuntrar folk till att göra det. En kartläggning som har gjorts av Michael Westerlund, doktorand vid Stockholms universitet och professor Danuta Wasserman vid Karolinska Institutet, visar att det rör sig om ett fåtal sidor men att de trots det hamnar ganska högt upp på sökmotorernas träfflistor när man söker på självmord. Därför innebär de en stor risk.

Går det inte att stoppa sådana sidor?

- Det är inte lagligt att förbjuda dessa sidor i Sverige. Bästa sättet att motverka dem är att se till att suicidpreventiva sidor hamnar högre upp i sökmotorernas träfflistor. Det åstadkommer man genom att göra de suicidpreventiva sidorna så läsvärda och engagerande som möjligt så att antalet besökare till dem ökar.

...

Jag är djupt oroad över dessa sidor och förundras över att det inte är möjligt att kringgå lagen för att kunna stänga ner dem.

 

 

 

Kommentarer

 • karibien säger:

  Även jag är bekymrad över sidor som uppenbart kan få en människa som mår dåligt att ta steget mot självmord eller självmordsförsök. Även jag är bekymrad över att den som googlar självmord som första förslag möts av en kylig genomgång av metoderna.  Jag hade önskat att den som mår dåligt skulle mötas av sidor med hjälp att välja livet. Av listor på telefonnummer att ringa för stöd. Av alla de kloka ord som finns att säga för den som tvivlar på att den orkar leva.  Men jag vill aldrig tillgripa censur för att åstadkomma det. Jag tror inte på att sätta munkavle på folk, vare sig för vad de säger i direktkontakt, i tidning/radio/tv eller på internet.  Yttrandefrihet är så viktigt att det står i grundlagen. Så viktigt att om politikerna ska ändra i den måste riksdagen rösta först en gång, sedan ska det vara en riksdagsval, och så ska den nya sammansättningen av riksdagsledamöter också rösta för en ändring.  Ansvaret för vad googlaren möts av ligger på oss alla som skriver om självmord, suicid. Vi måste bli bättre, kunnigare, på att se till att våra sidor hamnar högre upp i googles rankning. Självklart borde KI med suicidpreventivt centrum NASP ta hjälp av it-kunnigt folk för att tagga sidor, lägga ut metadata, skriva texterna så att så många som möjligt som söker på självmord, suicid, ta livet av sig, och relaterade ord & begrepp hamnar där.  Tyvärr måste jag erkänna att jag själv är värdelös på sökmotoroptimering. Tack och lov finns det redan på tredje plats och neråt i söklistan just nu Vårdguiden, netdoktor, blogginlägg och artiklar som ger ett bättre innehåll för den som behöver hjälp.  /k

  2010-01-21 | 07:44:50
  Bloggadress: http://karibien.typepad.com
 • Sara säger:

  Det är helt fruktansvärt att sidor som "självmordsguiden" kan få finnas kvar! Jag ryser bara jag tänker på det och är evigt tacksam för att jag inte visste om den då jag var aktivt suicidal..  Tack för det fantastiska jobb du gör för att motverka den onödiga döden.  Kram

  2010-01-22 | 14:07:24
  Bloggadress: http://allalivetssidor.blogspot.com

Kommentera inlägget här: