Nollsuicid

Stöd för deprimerade, information om akuthjälp för dig som bär på självmordstankar, efterlevandestöd samt information för suicidprevention. Hur orkar man leva vidare när det är som mörkast? Var man hittar hjälp när man mår som sämst? Hur överlever man när en anhörig tagit sitt liv?

Cancerdiagnos ökade självmordsrisken bland män

Kategori: Fakta kring suicid

 


 

...

Dagens medicin skriver om en nyligen publicerad svensk studie som visade på en ökad risk för självmord och hjärt-kärlsjukdom i samband med diagnos med prostatacancer (klicka här för att läsa artikel). Nu kommer en till studie som pekar i samma riktning.

Forskare vid bland annat Harvard School of Medicine i Boston och Karolinska institutet i Stockholm har jämfört data om drygt 340 000 amerikanska män som diagnostiserats med prostatacancer mellan 1979 och 2004.

Det visade sig att männen ett år efter diagnos hade 40 procent högre risk för självmord jämfört med män som inte hade prostatacancer. Tre månader efter diagnos var risken för självmord hela 90 procent förhöjd.

Resultaten pekar också på att risken för död i hjärt-kärlsjukdom är förhöjd efter diagnos. Under första året efter diagnosen var risken 9 procent förhöjd. Första månaden efter diagnos var risken mer än fördubblad. Särskilt hög var risken för hjärt-kärldödlighet för de män som fick reda på att de hade prostatacancer som spridit sig.

Studien kan kopplas till diskussionen om allmän screening för prostatacancer som förts i bland annat Sverige

Förespråkare pekar på att screening minskar dödlighet. Kritikerna pekar på att screeningen medför oro och överbehandling som leder till livskvalitetssänkande biverkningar i fall där det ändå är fråga om ickedödlig prostatacancer.

I den aktuella studien förekom dock den ökade risken för självmord bara före 1993 då screening med så kallade PSA-test blev vanligt i USA. Den ökade risken för dödlighet i hjärt-kärlsjukdom var däremot konstant under hela undersökningsperioden.

Forskarna bakom studien drar slutsatsen att rådgivning och stöd ska ges till de män som nyligen har diagnostiserats med prostatacancer.

Undersökningen är publicerad online av tidskriften Journal of the National Cancer Institute och är genomförd av bland annat Katja Fall forskare vid Karolinska institutet i Stockholm och Hans-Olov Adami, professor vid Harvarduniversitetet i Boston och Karolinska institutet i Stockholm.

 

Informationen från Dagens medicin.

 


För mig är känns det väldigt märkligt att de behövs en studie för att dra slutsatsen att det behövs stöd när man får besked om att man har en sjukdom som de flesta omedelbart kopplar till döden (även om många blir friska).
För mig borde det gå hand i hand att läkare erbjuder hjälp att hantera alla känslor patienten ställs inför samtidigt som denna typ av diagnos ställs.
...

 

Kommentarer

  • Gunilla säger:

    Tack för ditt besök!



    Vad bra att du hittade ett ord på vad du kan kalla dig! Huvudsaken är ju att det känns bra för dig.

    Man hittar ibland både kloka och vackra ord, bilder, människor och ting under sorgens resa. Det gäller att att tillvara på allt som känns bra.



    Kram Gunilla

    2010-02-07 | 12:54:46
    Bloggadress: http://blogg.passagen.se/pgrrr/

Kommentera inlägget här: