Nollsuicid

Stöd för deprimerade, information om akuthjälp för dig som bär på självmordstankar, efterlevandestöd samt information för suicidprevention. Hur orkar man leva vidare när det är som mörkast? Var man hittar hjälp när man mår som sämst? Hur överlever man när en anhörig tagit sitt liv?

Nu på fredag talar ex-sambon om Micke Dubois död i suicid

Kategori: Vad är på gång? 

I Efter tio på fredag kommer Gitte Nilsson som är Svullos ex-sambo att berätta om skuld, sorg och hur man förklarar för sina barn att Pappa tagit sitt liv.

 
 

 

Självmordsforskaren Danuta Wasserman gästar även hon Efter tio på fredag. Hon talar om hur man ska minska antalet självmord.


Nordiska folkhälsopriset 2008 gick till Danuta Wasserman, professor i psykiatri och suicidologi vid Karolinska Institutet vid KI. Hon fick priset för sitt djupa engagemang med att förebygga psykisk ohälsa, i synnerhet dess tragiska följder i form av självmord.


Motiveringen till priset lyder;

 

För hennes arbete att förebygga psykisk ohälsa, i synnerhet dess tragiska följder i form av självmord. Hon har arbetat i samverkan med samhället lokalt med skolor, arbetsplatser och hälso- och sjukvård och också byggt upp ett internationellt nätverk kring forskning för att förebygga självmord.

 

Psykisk ohälsa och självmord förekommer i alla åldrar, etniska grupper, kön och sociala grupper. När det gäller att förebygga detta är det viktigt med ett nära samarbete mellan olika discipliner, menar hon.

 

Hennes doktorsavhandling 1986 hade titeln ”Självmordsförsök – patientens familj, sociala nätverk och terapi”. Då bröt hon ny mark i den svenska forskningen som tidigare mest handlat om biologiska orsaker och epidemiologi. Danuta Wasserman är idag en internationellt erkänd och respekterad forskare, professor och chef för Sveriges första centrum för suicidforskning och prevention. Danuta Wasserman är även initiativtagare till det nationella nätverket för självmordsprevention som finns i Sverige.

 

 

För er som inte har möjlighet att se det live kan ni se det på tv4-play när ni har tid eller gå in på Efter tio:s hemsida.


Kommentarer


Kommentera inlägget här: