Nollsuicid

Stöd för deprimerade, information om akuthjälp för dig som bär på självmordstankar, efterlevandestöd samt information för suicidprevention. Hur orkar man leva vidare när det är som mörkast? Var man hittar hjälp när man mår som sämst? Hur överlever man när en anhörig tagit sitt liv?

Antidepressiva minskade självmorden

Kategori: Fakta kring suicid

Glädjande artikel på aftonbladets hemsida.


Stockholm. Antalet självmord bland vuxna har minskat kraftigt i Sverige de senaste tio åren. En ny studie beräknar att antidepressiva läkemedel sannolikt räddar 500-600 liv om året.

 

År 1995 tog 1 783 svenskar livet av sig. Tio år senare hade siffran sjunkit till 1 451, en minskning med 18 procent. Under samma period steg användningen av antidepressiva läkemedel kraftigt bland vuxna i Sverige. (Vad som inte nämns i artikeln är att siffran för 2009 är högre. Därmed inte sagt att antidepressiva läkemedel motverar att den bli ännu högre.)

 

Detta "bör beaktas vid utarbetande av riktlinjer för depressionsbehandling", skriver docent Göran Isacsson vid psykiatriska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Läkartidningen, en av forskarna bakom studien.

 

Socialstyrelsen vill att samtalsterapi ska erbjudas i första hand till de flesta deprimerade patienter - inte läkemedel - eftersom många studier har visat att terapi fungerar lika bra. Slutversionen av myndighetens riktlinjer ska presenteras i början av nästa år.

 

Jag anser att en övertro på antidepressiva råder för tillfället. Det skrivs ut tabletter till höger och vänster utan att terapi erbjuds patienten. Efter receptet lämnats till den vårdsökande blir många av dessa lämnade att klara resten på egen hand utan ytterligare insatser. Uppföljningen är även den under all kritik.Kommentarer

  • Ludmilla säger:

    Jag håller fullständigt med dig i att det är för lite terapi i förhållande till mediciner, men om valet är att inte få något alls så är det ju enkelt.    Tidigare var det mycket mer biverkningar av antidepressiva och risken för självmord ökade i och med användningen men den nya generationens antidepressiva gör verkligen stor nytta!

    2009-11-12 | 15:13:20
    Bloggadress: http://ludmilla.se

Kommentera inlägget här: