Nollsuicid

Stöd för deprimerade, information om akuthjälp för dig som bär på självmordstankar, efterlevandestöd samt information för suicidprevention. Hur orkar man leva vidare när det är som mörkast? Var man hittar hjälp när man mår som sämst? Hur överlever man när en anhörig tagit sitt liv?

SEMINARIUM – PSYKISK LIVRÄDDNING, 8 december

Kategori: Vad är på gång?




Detta ska jag gå på. Detta är ett enastående exempel på vad som borde vara obligatorisk information under skolgången, lik väl som hjärt- och lungräddning, brandinformation och all annan information vi får om oväntade händelser som vi kan komma att stöta på i livet.

Nedan följer information om seminariumet:

Tidpunkt: 8 december kl 17.30 – 20.00

Plats: HumaNova, Esperantoplatsen 7 – 9, 1 trappa, Göteborg

Seminarieledare: Else-Marie Törnberg

Ämne: Att möta suicidala människor



Vi har lärt oss vad vi ska göra när någon ramlat i en vak, vad vi gör vid en trafikolycka och att ge hjärt- och lungräddning. Men när någon säger ”Jag ska ta mitt liv”, ”Det här är enda utvägen”, då vet vi inte alla gånger vad vi ska göra eller säga. Här behövs beredskap och många nya ord så vi kan tala om suicidalitet.

Utifrån professor Jan Beskows över fyrtio åriga suicidforskningar, har bland annat folkbildningen Psykisk Livräddning mejslats fram. Den har fyra viktiga byggstenar:
– Alla ska kunna samtala om existentiella frågor som liv, död, suicidalitet.
– Alla ska ha grundläggande kunskap om ångest, depression, kränkningar och suicidalitet.
– Alla ska kunna samtala med en suicidal människa
– Alla ska veta vart man hänvisar, när man inte klarar det själv
Under kvällen får vi såväl kunskap i ämnet som pröva att samtala om det.

Else-Marie Törnberg är lärare, mediepedagog och ordförande i Västsvenska Nätverket för suicidprevention/Suicidprevention i Väst, en ideell förening som bildades 1997 av bl.a. Jan Beskow. Detta nätverk är ett av sex sådana som täcker hela landet och samordnas från NASP (NAtionell prevention av Suicid och Psykisk ohälsa) vid Karolinska Institutet, Stockholm. Läs mer www.suicidprev.com

Kostnad: Kr 300 inkl. moms. Företag Kr 300 exkl. moms


Anmälan: Senast de 23 november
http://www.humanova.com/goteborg.asp

Kommentarer


Kommentera inlägget här: