Nollsuicid

Stöd för deprimerade, information om akuthjälp för dig som bär på självmordstankar, efterlevandestöd samt information för suicidprevention. Hur orkar man leva vidare när det är som mörkast? Var man hittar hjälp när man mår som sämst? Hur överlever man när en anhörig tagit sitt liv?

När himlen är nära, utbildning till samtalsledare, 14 -16 oktober

Kategori: Vad är på gång?













av Per TörnbergSenast ändrad 2009-09-24 13:02
Göteborg den 14-16 oktober samt 18 november 2009

Svåra påfrestningar, kroppslig och psykisk sjukdom, gör att man kan känna sig hjälplös. Så är det för den sjuka, ofta också för anhörigvårdaren och vårdpersonalen. Förtvivlan ligger nära, liksom tankar på död och att inte orka leva. Detta behöver man tala om.

Men det finns många hinder. Många är rädda för att tala om liv, död, psykiskt lidande och suicid. Frågorna har varit förbjudna så länge, så det känns ovant. Vet man inte vad man ska säga, är det svårt att finna orden. Värre är att om det finns frågor ingen vågar beröra blockerar det kontakten på många plan. Att tala om existentiella frågor kan kännas tungt i början, men är en kungsväg in till djupare mänsklig kontakt. I allvaret ryms mycken glädje.

Projektet När himlen är nära…som drivits av SPES i samverkan med WNS och med stöd av Social-styrelsen under åren 2006 - 2009. Det finns en studiehandledning, ett stödhäfte för samtalsledare samt två filmer: När himlen är nära och När livet blir för långt. Dessa bör komma till användning!

Under projektets gång har vi märkt ett sug efter att tala om detta, i första hand kanske för egen del. Det är bra och riktigt. Kan man själv tala om detta utan att bli rädd kan man tala med hjälpbehövande medmänniskor på ett bättre sätt. Vi har också arbetat fram en helhetssyn på existentiella frågor, psykisk hälsa och självmord, som skapar ytterligare trygghet. Man vet vad det handlar om. Kunskap ger ökad trygghet både för individen, de anhöriga och personalen.

Deltagare. Målgruppen är bred. Det kan vara anhörigvårdare, personal inom kommun, landsting, församlingar m fl som i sitt arbete möter äldre, långtidssjuka och deras anhöriga. Det kan också vara medlemmar i ideella organisationer såsom SPES, NSPH, pensionärsorganisationer, Demensföreningen, Anhörigas riksförbund, studieförbund m fl samt medlemmar i de regionala suicidpreventiva nätverken.

Observera: Antalet deltagare är begränsat till ca 25! Anmäl dig därför snabbt!

Syftet är att väcka intresse för dessa frågor bland personal och anhöriga och inom en rad organisationer samt lära ut hur man kan tala om djupa livsfrågor i samtal på den egna arbetsplatsen.

Dessutom hoppas vi att det skall ge ringar på vattnet effekter.

Läs mer om kursen här

Kommentarer

  • Maire säger:



    Vi i Stockholm ser fram emot att få denna möjlighet med!

    2009-10-09 | 13:32:02

Kommentera inlägget här: