Nollsuicid

Stöd för deprimerade, information om akuthjälp för dig som bär på självmordstankar, efterlevandestöd samt information för suicidprevention. Hur orkar man leva vidare när det är som mörkast? Var man hittar hjälp när man mår som sämst? Hur överlever man när en anhörig tagit sitt liv?

Felaktiga diagnoser vid depression

Kategori: Fakta kring depression








Många som är deprimerade söker hjälp på vårdcentralen. Vissa vet inte varför de mår dåligt eller att det beror på att de är deprimerade. I dessa situationer är det viktigt att läkarn de träffar uppmärksammar att patienten faktiskt är deprimerad och förklarar vad det innebär och hur personen kan bli hjälpt.

Det visar sig allt för ofta att läkaren missar att denne har att göra med en deprimerad människa. Detta får inte ske. Att allmänheten i stort inte besitter denna kunskap är en sak men att utbildade läkare missar detta är oacceptabelt.


Läs nedanstående artikel från Netdoktor.se



Allmänläkare missar patienter med depression

Allmänläkare är dåliga på att diagnostisera personer med depression. Det visar en stor internationell genomgång och till hösten kommer Sverige få nya riktlinjer. Det är en sammanställning av 41 internationella studier som omfattar över 50 000 patienter som visar att allmänläkare oftare gör fel än rätt när det kommer till depression.

 

Av 100 utvalda patienter är i snitt 20 deprimerade som går till en allmänläkarmottagning. Studieresultat visar att av dessa hittar en allmänläkare endast 10, samtidigt som ytterligare 15 patienter som inte är deprimerade får den felaktiga diagnosen depression.
– Det låter ju inget vidare bra, men vi vet att det är en svår dia­gnos att ställa, säger Annika Eklund-Grönberg, distriktsläkare på Trollbäckens vårdcentral i Tyresö och ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, SFAM till Dagens Nyheter.

 

Under hösten kommer nya riktlinjer för diagnos och uppföljning av depression och ångest i Sverige att publiceras, som SFAM har tagit fram tillsammans med Socialstyrelsen. Annika Eklund-Grönberg menar att det är viktigt att läkarna har kontinuerlig kontakt med patienter för att upptäcka depression och kunna ställa rätt diagnos.
– Om patienten söker för hjärtklappning, huvudvärk eller ont i magen så kan det ju ta lite tid innan man kommer fram till vad som är den egentliga kärnan i problemet.



Detta innebär att 50% av de deprimerade aom söker vård blir utan.

Det är väldigt svårt för personen som mår dåligt att orka söka hjälp. Missar då läkaren att personen är deprimerad ger det den sökande en känsla av hopplöshet. Personen kan då känna att det inte finns något att göra åt situationen och blir uppgiven.

Det är viktigt att vi i omgivningen är uppmärksamma då de som borde hjälpa (läkare) misslyckas. Därför anser jag att det är så vesäntligt att alla männsikor har kunskap om depression, vad det innebär för den som drabbats och hur depressionen kommer till uttryck.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: