Nollsuicid

Stöd för deprimerade, information om akuthjälp för dig som bär på självmordstankar, efterlevandestöd samt information för suicidprevention. Hur orkar man leva vidare när det är som mörkast? Var man hittar hjälp när man mår som sämst? Hur överlever man när en anhörig tagit sitt liv?

Vad är en depression?

Kategori: Allmänt

 

 

Depression 

Att då och då känna sig ledsen, nedstämd, deprimerad eller vilka ord man nu vill använda, är något som händer oss alla då tillvaron blir besvärlig. En nära anhörigs bortgång, en bruten kärleksrelation, en ekonomisk kris eller strul på arbetsplatsen är bara några exempel som kan göra oss ledsna och förtvivlade.

Detta är dock en del av livet och det är normalt att i dessa situationer reagera med sorgsenhet, ängslan och oro. Reaktionerna är naturliga och begripliga och har givetvis ingenting med sjukdom att göra. Våra känslor kommer oftast till ro efter en tid, kanske med hjälp och stöd av någon närstående klok person.

Depressiv sjukdom

Ibland händer det emellertid att vi blir ledsna, deprimerade även när vi tycker att det inte finns någon tydlig orsak till detta. Plötsligt blir vi modlösa, har svårt att få saker och ting uträttade, ingenting är längre roligt, ingenting ger oss längre någon glädje.

Det känns som om vi presterar sämre än andra, vi duger inte mycket till och framtiden ter sig mörk. Ingenting kommer att bli som förut. Vi har inte mycket att leva för. Mörka tankar med livsleda kommer att mer och mer styra våra tankar och steget till ett självmordsförsök för att slippa detta elände kan bli allt kortare.

Risken att under trycket av en depressiv sjukdom utan behandling, ta sitt eget liv ligger på upp mot 20 procent. Denna dödsrisksiffra överstiger med stora marginaler dödsrisken för många kroppsliga sjukdomar.

Det som beskrivs ovan är alltså en depression som antagit formen av en sjukdom, en depressiv sjukdom. Gränsen till sjukdom dras då man inte längre kan hitta en lättförklarlig reaktion på yttre händelser.

 

 

Författare:

Uppdaterad:
Stina Nordqvist, journalist

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: