Nollsuicid

Stöd för deprimerade, information om akuthjälp för dig som bär på självmordstankar, efterlevandestöd samt information för suicidprevention. Hur orkar man leva vidare när det är som mörkast? Var man hittar hjälp när man mår som sämst? Hur överlever man när en anhörig tagit sitt liv?

Posttraumatiska stressymtom och självmord

Kategori: Fakta kring suicid

 

 

 

 

Allt fler USA-soldater som återvänder hem från krigen i Irak och Afghanistan drabbas av posttraumatiska stressyndrom (*) och andra psykiska problem. Antalet självmord ökar kraftigt bland soldater tillbaka i USA.


Tidigare i sommar tvingades USA:s försvarsminister Robert Gates under en utfrågning i kongressen rapportera att självmorden bland hemvändande USA-soldater i år kommit i kapp antalet egna soldater som dödas i Irak och Afghani­stan..

Vanligtvis är självmordsfrekvensen bland USA-militären lägre än i samhället i stort. Men det stämmer inte längre. Nyligen redovisade New York Times att det under förra året begicks 192 självmord bland aktiva soldater och reservister. Det är dubbelt så många som 2003, då Irakkriget inleddes. Ökningen fortsätter. En bit in i juli var siffran för 2009 redan uppe i 129, fler än de USA-soldater som dog i strider i Irak och Afghanistan under samma period.


Självmordsstatistiken är till sin natur osäker och som regel i underkant. Alla självmord registreras inte. Orsakssammanhangen kan vara komplicerade. En del av de USA-soldater som begått självmord har tidigare mentala problem i bagaget. Men få ifrågasätter att posttraumatisk stress från krigen är en väsentlig del av förklaringen när trenden nu pekar uppåt.

De problem som nu kommer fram i ljuset leder lätt till paralleller till Vietnamkriget, hur återvändande soldater på 70-talet plågades av krigsminnen och hade svårt att klara en återanpassning i samhället. Det finns nu över 320.000 armésoldater som tjänstgjort mer än en period i Irak eller Afghanistan, och mer än en tredjedel som sökt vård hemma i USA har fått en diagnos som visar posttraumatisk stress eller andra psykiska problem.

 

*Posttraumatiskt stressyndrom är mentala problem som utlöses av förändringar i hjärnan efter påverkan från svåruthärdliga yttre händelser, som krig, terrorattacker, naturkatastrofer, sexuella övergrepp eller annat våld.

Info:www.DN.se

Kommentarer


Kommentera inlägget här: