Nollsuicid

Stöd för deprimerade, information om akuthjälp för dig som bär på självmordstankar, efterlevandestöd samt information för suicidprevention. Hur orkar man leva vidare när det är som mörkast? Var man hittar hjälp när man mår som sämst? Hur överlever man när en anhörig tagit sitt liv?

Myter om självmord

Kategori: Fakta kring suicid








Några vanliga myter om självmord


Faran med myter och vanföreställningar är att de hindrar oss från att handla på rätt sätt. Kring självmord är myterna och vanföreställningarna dessutom många. Här är några exempel:


1. Självmord grundar sig ofta på rationella tankar om livets värde

De flesta självmordshandlingar sker under inflytande av psykiska störningar eller missbruk. Det visar majoriteten av de uppföljningar som sker efter självmord. Många självmordsförsök sker dessutom på impuls, innan den drabbade hunnit tänka igenom situationen.


2. Det går aldrig att hindra en person som har bestämt sig

Mellan 85 och 90 procent av dem som gjort allvarliga självmordsförsök avlider inte av självmord senare i livet. Även de mest allvarliga självmordstankar kommer och går. Många av dem som överlevt sitt självmordsförsök frågar sig efteråt: "Hur kunde jag tänka så?" Det är lätt att underskatta människors livsvilja. För även om det är lätt att ta livet av sig - rent tekniskt - så är det psykologiskt svårt.


3. De som talar om självmord gör det inte.

De flesta som begår självmord har tidigare pratat om det. Däremot är det inte alltid som omgivningen har fångat upp budskapet. De som antyder självmordsplaner tror nämligen ofta att de är tydligare än vad de är.


4. Självmord inträffar plötsligt utan förvarning

De flesta självmord har en lång förhistoria. Självmordsprocessen kan pågå i flera år och inleds med självmordstankar som blir allvarliga och leder till självmordsförsök. I vissa fall avslutas processen med ett fullbordat självmord. Den långdragna processen gör att det är möjligt att finna åtgärder för att bryta den.


5. Samtal om självmord kan "väcka den björn som sover"

Att tala om självmord innebär inte att man "sätter griller i huvudet" på människor. Däremot kan det få till följd att slumrande självmordstankar kommer upp till ytan, vilket är bra. När tankarna blir medvetna, blir vi nämligen också medvetna om att vi behöver söka hjälp.


6. Inte konstigt att självmorden ökar, så som samhället ser ut numera

Den största självmordsökningen i Sverige inträffade under 1700- och slutet av 1800-talet. Viss ökning uppmättes också under 1950- och 1960-talen, men sedan mitten av 1970-talet har siffrorna börjat sjunka.

 

Litteratur: Om livet känns hopplöst. Stöd till självmordsnära medmänniskor kan beställas av Folkhälsoinstitutet, tel 08-566 135 00

 

Info:www.ki.se

 

 

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: