Nollsuicid

Stöd för deprimerade, information om akuthjälp för dig som bär på självmordstankar, efterlevandestöd samt information för suicidprevention. Hur orkar man leva vidare när det är som mörkast? Var man hittar hjälp när man mår som sämst? Hur överlever man när en anhörig tagit sitt liv?

Missuppfattningar kring självmord

Kategori: Fakta kring suicid


  • Den som vill ta sitt liv går inte att rädda
  • Den som vill ta sitt liv säger det aldrig innan.
  • Den som mår dåligt har berättat det för mig i förtroende och jag bör inte tala med någon annan om det.
  • Det är bara "konstiga" människor som tar sitt liv
Det går att hjälpa en person som är självmordsbenägen, inte alltid men det går. Tillståndet personen befinner sig i är inte statiskt. Det finns hjälp att få och det går att komma ur det. 

De flesta som bär på självmordstankar talar om det. Kanske bara för någon, kanske bara en gång men de säger något. Var uppmärksam på det. Tänk inte att den som säger att han/hon ska göra det inte gör det..det är FEL! Ta det som en varningssignal. 

Gör det du kan för att personen skall få läkarvård. Kontakta någon annan närstående som vill den som mår dåligt väl. Det är inte meningen att DU skall bära den bördan själv, dessutom ju fler som bryr sig och kan hjälpa till desto bättre.
Du kanske bryter ett förtroende men om/när personen kommit ur det tillstånd denne befinner sig kommer förståelse finnas. Heller ett brutet förtroende och ett räddat liv än tvärtom.

Nej, fel! fel! fel!...det kan vara en i din familj, din vän, din partner, din kollega...vem som helst! Någon som har drabbats av något taumatiskt, någon som är psykiskt utbränd, någon som har svåra smärtor, någon som mår tillfälligt psykiskt dåligt...alla! Det är det som gör det så svårt att förutsäga...ingen anade! 

Självmordsprocessen

De allra flesta självmord sker efter en lång process av gradvis stegrad självmordsbenägenhet. Man brukar tala om "den suicidala stegen" (suicid=självmord). Självfallet kan denna process variera betydligt i sin exakta utformning hos olika individer, olika "trappsteg" passeras olika fort eller hoppas över, men generellt kan den beskrivas i följande steg:

  • Dödstankar
  • Dödsönskan
  • Självmordstankar
  • Självmordsplaner
  • Genomfört självmord

Kommentarer


Kommentera inlägget här: