Nollsuicid

Stöd för deprimerade, information om akuthjälp för dig som bär på självmordstankar, efterlevandestöd samt information för suicidprevention. Hur orkar man leva vidare när det är som mörkast? Var man hittar hjälp när man mår som sämst? Hur överlever man när en anhörig tagit sitt liv?

Hjälpa någon med ångest

Kategori: Att hjälpa en medmänniska

 

 


Hur kan vi hjälpa någon med ångest?


Hjälp den som har ångest snarast möjligt för undvikande av förväntningsångest. Förväntningsångest är ångest för ångesten. Ångesten är en mycket otäck upplevelse och Du får ångest för att känna den känslan igen.

 

Någon har sagt ”Du måste gå in i ångestens rum för att kunna tapetsera om”. Hur gör man det? Bli medveten om var i kroppen ångesten börjar och hur.

 

När den som lider av ångest stannar kvar i en känsla, vågar känna den fullt, händer det något med känslan. Den förändras på något sätt. Jämför när man känner en klump i halsen av tillbakahållen gråt och inte vill visa sin ledsenhet. Personens energi används till att stå emot, skärpa sig. Ledsenheten stannar kvar i kroppen. Uppmuntra personen att känna efter, släppa fram gråten och låta tårarna komma. Personen kommer inte att gråta ihållande hela dagen, det händer något med klumpen i halsen. Det känns något lättare och det finns då plats för andra känslor (en stund). Personen får lätta på trycket.

 

Vad kan Du som hjälper göra?

 

Personen bör snarast träffa någon för stöd och samtal. Ångest skall inte enbart dämpas med medicin. Kroppen reagerar med ångest, d v s signalerar, i samband med en yttre hotande livssituation. Det är inte onormalt. Signalen ska inte dämpas med medicin utan arbetas med. 

 

Hjälp personen att konkretisera sina rädslor, ej skjuta bort ångesten utan ”lägga den in i knät” och undersöka den. Varje konkret rädsla bör få komma till uttryck och bli tydlig, först då blir den lättare att hantera.

 

Fråga personen var i kroppen ångesten börjat, i magen, händerna, bröstet eller någon annanstans. Var mycket konkret. Be personen ringa dig när det allra första tecknet på en ångestattack kommer. Sitt ner nära personen. Be honom/henne ta ögonkontakt med Dig, ta personens hand om det är ok. Giv akt på personens andning. Håller personen andan eller är andningen kort och ytlig – tag kommandot och be patienten andas tillsammans med Dig. Andas in genom näsan långsamt, öppna munnen och andas ut all luft. Upprepa tills det lugnar ner sig. Påminn om ögonkontakten. Be den du hjälper beskriva vad som händer i kroppen. 

 

Personen kan efter hand uppleva att det går att kontrollera ångesten. Förväntningsångest kan därmed undvikas. En del personer kanske alltid får leva med sin ångest och kan lära sig kontrollera och tygla den.

 

Ovanstående kan vi alla bistå med om vi själva vill, vågar och ger tid. När Du känner Dig osäker och inte vet hur Du ska bemöta anhöriga med ångest kontakta kurator, som är van vid samtalsterapi och att möta personer med ångest. Finns ej kurator tillgänglig tala med annan vårdpersonal som Du tror kan hjälpa Dig. I vissa fall behöver personen kontakt med psykiatrin t ex då denne gått länge med ångest och utvecklat förväntningsångest. Det kan vara aktuellt med medicinering i kombination med samtal med kurator, psykoterapeut eller psykolog. 

 

 

Information från: Lisbeth Larsson, ssk Palliativa gruppen, Örebro kommun.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: