Nollsuicid

Stöd för deprimerade, information om akuthjälp för dig som bär på självmordstankar, efterlevandestöd samt information för suicidprevention. Hur orkar man leva vidare när det är som mörkast? Var man hittar hjälp när man mår som sämst? Hur överlever man när en anhörig tagit sitt liv?

Glorifiering av självmord

Kategori: Allmänt




Hur är man funtad när man döper sitt rockband till "Suicid girl lovers rock band"? Jag bara undrar...

Många gånger när jag sökt information kring suicid kommer jag in på sidor som har allt annat än suicidprevention i åtanke. Detta är fruktansvärt och borde inte få förekomma. Även om det inte är förbjudet så är det för mig självklart att människor borde besitta ett sådant samhällsansvar att det framstår som självklart att inte på något sätt romantiserar eller upphöjer självmord på något sätt.  

"Att döpa skivbolag, rockband och drinkar till ett namn där ordet ”suicide” ingår - det är ett uttryck för den romantisering och glamourisering som ungdomar kan känna inför fenomenet självmord - farligt, förbjudet - men kanske också en möjlighet, en utväg man tänkt på någon gång, eventuellt ett maktmedel och därför också lockande.

Unga människor har öppna, känsliga och på grund av - helt naturligt - bristande erfarenhet kanske ibland också okritiska och naiva sinnen. De tar därför lätt intryck,vill pröva på nyheter, suggereras till olika beteenden och moden. Ett enkelt exempel på denna mottaglighet är popgruppen The Beatles som fick stora framgångar på 60- och 70-talen - inte bara med sin musik, utan också med sina frisyrer . ”Rock and Roll Suicide” heter en av David Bowies låtar på albumet Ziggy Stardust. David Bowie har länge varit en karismatisk ungdomsidol, en megakändis, en häftig person - sjunger han om ”suicide”, ja, då är ”suicide” häftigt… Och på så vis bidrar Bowie till glorifieringen av självmordet.

På Internet finns allt. Förutom att koppla ”suicide” till romantiska, mystiska, spännande sammanhang finner man också websidor som konkret förespråkar självmord, och detaljerat visar hur man skall gå tillväga (”Want to know how to behead yourself? Just go online.” Munro, 2001). - ”Death Net”, ”A Practical Guide to Suicide”, ”Alt.Suicide Holiday” är bara några av namnen på dylika självmordssajter.

Många har oroats av websidor och internetfora där man uppmuntrar och till och med ger vägledning om hur man skall begå självmord - kan dessa företeelser leda till en ökning av antalet självmord, särskilt hos mottagliga, lättsuggererade eller redan suicidala individer. Hos ungdomar." 

Sidor som uppmanar till självmord eller demonstrerar tillvägagångssätt borde omedelbart stängas ner. 
Varför är inte det lika självklart som på andra sidor?

Information från:
Susanne Ringskog är överläkare, specialist i psdykiatri. Hon är verksam dels vid Nationellt och Stockholms Läns Landstings Centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa, Stockholm, dels vid Psykiatriska kliniken, Universitetssjukhuset MAS i Malmö. 

Kommentarer

  • storasyster säger:

    Hej,

    starkt av dig att skriva/ta reda på så mkt. Informera. Ja, det är fruktansvärt med alla självmordssajter!! Fy fasen. Min bror dog i suicid förra året...efter två års psykisk sjukdom, vilken han fick mitt i livet pga svåra livssituationer. Det är obeskrivligt svårt.

    2009-08-19 | 16:59:58
    Bloggadress: http://www.evig-saknad.blogspot.com

Kommentera inlägget här: