Nollsuicid

Stöd för deprimerade, information om akuthjälp för dig som bär på självmordstankar, efterlevandestöd samt information för suicidprevention. Hur orkar man leva vidare när det är som mörkast? Var man hittar hjälp när man mår som sämst? Hur överlever man när en anhörig tagit sitt liv?

En miljon tar sitt liv varje år

Kategori: Fakta kring suicid



Antalet självmord som årligen sker i Sverige är ungefär tre gånger högre än antalet dödsoffer i trafiken. Det har under senare år inte skett någon nedgång i antalet självmord hos unga människor (15–24 år), till skillnad från i andra åldersgrupper.
Antalet unga individer som behandlats inom slutenvården efter olika former av självskadebeteende ökar för varje år. Man uppskattar att åtminstone 50 procent av dem som gjort självmordsförsök inte kommer under medicinsk behandling. 
I en folkhälsoenkät från år 2006 fann man att 5 procent av kvinnorna och 3 procent av männen boende i Stockholm uppgivit att de tidigare gjort självmordsförsök.


Nedan följer information från WHO:s samt NASP:s hemsidor 

De senaste sammanställningarna uppskattar att omkring en miljon människor i världen begår självmord varje år. Motsvarande siffra för Europa är ca 150 000 (men då är bara 33 länder medräknade). I USA är den senaste siffran drygt 30 000, och i Sverige 1376 människor (2003). I Europa och USA är det ungefär fyra gånger vanligare att en man begår självmord, än en kvinna. I Sverige går det idag 2,7 män på varje kvinna.

I USA skördar självmord årligen nästan lika många dödsoffer som mord och HIV/AIDS tillsammans. Vidare visar de senaste globala undersökningarna att det är fler människor som begår självmord än som dör av alla väpnade konflikter i hela världen.

Självmord i åldersgruppen 15-24 år

I Sverige är självmord den vanligaste dödsorsaken för män mellan 15 och 44 år. Enligt WHO gäller det för alla världens länder (som för dödsorsaksstatistik) att självmord är en av de tre ledande dödsorsakerna för människor mellan 15 och 34 år. I USA kommer självmord på tredje plats, för gruppen 15-24 år, efter mord och olyckor.

Det är en världsomspännande tendens att självmordproblematiken kryper nedåt i åldrarna, och det är något som också uppmärksammats i svenska undersökningar.

I Sverige har självmordstalen för samtliga åldersgrupper minskat betydligt sedan 1980. Dock syns inte samma positiva tendens för åldersgrupperna under 25 år. Självmordstalen för unga män (15-24) ökade under 1980-talet för att åter sjunka i början av 90-talet. Självmordstalen steg sedan åter vid ingången till 2000-talet, men visade vid den senaste mätningen (2003) en relativt låg siffra. För svenska kvinnor i samma ålder är trenden, sedan 1980-talet, stabil och något sjunkande.

Vid WHOs senaste sammanräkning låg självmordstalet för unga svenskar (15-24 år) ändå under det europeiska genomsnittet (som är 22,2 för pojkar och 4,8 för flickor, eller i genomsnitt omkring 13). Denna siffra visar den kraftiga snedfördelningen mellan kön i denna åldersgrupp. I Sverige är skillnaden mellan könen något mindre (14,6 respektive 5,9).

I Europa förs statistik över självmordstalen i 33 länder. Senast tillgängliga data för åldersgruppen 15-24 år visar att Ryssland ligger överst på listan (med ca 32 självmord/100 000 inv), följt av Litauen, Finland, Lettland och Slovenien. Sverige ligger enligt denna lista på 18:e plats (med knappt 10/100 000 inv). Längst ner på listan återfinns Storbritannien, Spanien, Portugal, Italien och sist Grekland (med ca 3/100 000 inv).

I förhållande till det europeiska genomsnittet ligger USA ungefär på samma nivå som Sverige, vad gäller gruppen 15-24 år. I USA är självmord den tredje vanligaste dödsorsaken i denna åldersgrupp.

Det är osäkert hur många självmordsförsök det går på varje fullbordat självmord, men olika undersökningar visar att det handlar om 10-20 stycken. Generellt går det fler misslyckade försök per fullbordat självmord bland kvinnor och yngre personer. Undersökningar visar också att omkring 80 procent av själmordsförsöken bland ungdomar föregås av tydliga varningssignaler.



Kommentarer


Kommentera inlägget här: