Nollsuicid

Stöd för deprimerade, information om akuthjälp för dig som bär på självmordstankar, efterlevandestöd samt information för suicidprevention. Hur orkar man leva vidare när det är som mörkast? Var man hittar hjälp när man mår som sämst? Hur överlever man när en anhörig tagit sitt liv?

Ångest och oro

Kategori: Allmänt



Ångest och oro ökar risken för suicid vid senare tillfälle.

En systematisk översikt genomförd vid Statens folkhälsoinstitut visar att ångest och oro ökar risken för suicid, alternativt suicidförsök (ten Berg, 2007). Vid litteratursökningen påvisades fyra studier som uppfyllde i översikten angivna kriterier. Tre studier gällde risk för suicid och en gällde suicidförsök. I samtliga studier påvisades en riskökning. Sambandet var statiskt säkerställt i tre av de fyra studierna. Det finns således god säkerhet för påståendet om ett samband.

Den mest påtaliga riskökningen påvisades i en svensk studie (Ringbäck-Weitoft, 2005). Män som angav svåra besvär av oro, ängslan och ångest löpte under en följande femårsperiod en nio gånger högre risk för att begå självmordsförsök. För kvinnor med motsvarande besvär ökade risken för suicidförsök trefalt. 

Resultatet har konsekvenser för hur den ökade förekomsten av oro, ångest ska tolkas. Under de senaste 15 åren har förekomsten av dessa besvär ökat markant, särskilt bland unga. En tolkning är att människor idag är mer benägna att rapportera dessa typer av besvär men att de i övrigt inte har några långsiktiga konsekvenser. Denna samställning tyder dock på att trenden pekar på en ökad risk för allvariga problem i form av suicid/suicidförsök.

Av denna anledning är det viktigt att känna till vad ångest är och hur du hanterar om den kommer över dig. 

Jag länkade i ett tidigare inlägg till Ludmillas blogg/ångestskolan. 

Vad kan vara till stor hjälp är att tala med någon som vet vad ångest innebär och kan lugna dig då det känns som mest olidligt. Det är inte ett statiskt tillstånd utan en ångest attack går i de flesta fall över inom 20 minuter. 

Ett inlägg kommer inom kort om hur du konkret kan hantera ångesten när den kommer. 

Information från www.fhi.se

Kommentarer


Kommentera inlägget här: